vyrábějte si elektřinu sami

Vyhledávání

Špinavé panely okrádají sluneční investory o zisky

29.11.2011 10:11

Investovali do solárních elektráren a předpokládali, že už budou jen sledovat, jak jim přibývají peníze na kontech. O desítky tisíc korun denně však mohou přicházet například kvůli znečištěným panelům nebo skrytým závadám. Vážnější poruchy mohou odstavit elektrárnu i na několik měsíců v době, kdy je intenzita slunečního svitu nejvyšší. Ztráty jsou pak ještě citelnější.

 ilustrační foto

„Neprovedení údržby má vliv na snížení výkonu elektrárny a vede k finančním ztrátám investora,“ potvrdil Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace. Dodal, že pravidelné čištění panelů provádí jen menšina „solárníků“, a to pouze v zimě od sněhu. „Podle našich odhadů je už dnes ve vážném technickém stavu 10 procent fotovoltaických elektráren,“ konstatoval Jaroslav Macek z firmy Servis FVE.

Pokles výkonu přitom nenastane po deseti či více letech, ale už v prvním roce provozu. Kvůli nedostatečné údržbě se sníží minimálně o šest až osm procent. „Švýcarské statistiky dokonce uvádějí až dvanáctiprocentní pokles,“ uvedl Josef Valík ze společnosti HPF Clean.

Více na E15

Zpět

© 2008 Všechna práva vyhrazena.